Bulion i inne namiętności
135 min.- Tytuł oryginalny La passion de Dodin Bouffant
- Gatunek dramat
- Reżyseria Anh Hung Tran
- Kraj produkcji Francja
- Rok produkcji 2023
- Obsada Juliette Binoche, Benoît Magimel, Pierre Gagnaire
- Nagrody MFF Cannes 2023 Nagroda dla Najlepszego Reżysera MFF San Sebastian 2023 Najlepszy film w sekcji Culinary Zinema
- Bilet 20 zł norm. 18 zł ulg. 15 zł w poniedziałki
- jęęzyk francuski, napisy polskie
Opis
Pełen emocji i francuskiego szyku, poetycko niespieszny film.
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz”, „Zapach zielonej papai”) udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności” (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette” nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!
1. Premierowo prezentowany w trakcie MFF w Cannes, które Tran opuścił z Nagrodą za Najlepszą Reżyserię.
2. Powrót na duży ekran duetu wielokrotnie nagradzanych aktorów: Juliette Binoche (dwa Oscary dla Najlepszej Aktorki Drugoplanowej, za „Angielskiego pacjenta” i „Czekoladę”) i Benoît Magimela (Najlepszy Aktor Cannes 2001 za film „Pianistka”). Poprzedni raz wspólnie pojawili się w filmie w 1999 roku w „Dzieciach wieku”.
3. Niezwykle apetyczny, rozsmakowany w dobrej kuchni film, który dołącza do kanonu najlepszych kulinarnych produkcji, na czele z „Ucztą Babette” i „Tampopo”.
4. Przygotowany z najwyższą starannością i zamiłowaniem do kuchni film, w którym kulinarne stery pełnił znany francuski restaurator i szef kuchni Pierre Gagnaire.
Pełen smaku i emocji. Uderza do głowy niczym szampan. Time Out
Łączy kulinarne cuda z poruszającą opowieścią o dojrzałej miłości. The Hollywood Reporter
Przepiękny „gastromans”. Variety
Juliette Binoche i Benoit Magimel tworzą apetyczny duet. Screen International
Oczaruje cię bez końca. Los Angeles Times
Jak program Roberta Makłowicza wyreżyserowany przez Erica Rohmera. Maciej Satora, Filmweb
Niekończąca się ASMR-owa scena erotyczna. Tran Anh Hung dokładnie wie o co biega w takim kinie. Igor Kierkosz, Filmweb
Poczujesz smak i zapach każdego ujęcia. The Telegraph
Film bliski perfekcji; czysty i syty jak rondelek klarowanego masła. Michał Oleszczyk, Spoilermaster
W repertuarze
30 VIII 20:30
31 VIII 18:15
01 IX 20:30
02 IX 18:00
03 IX 20:00
04 IX 20:30
05 IX 14:30