Bulion i inne namiętności | przedpremiera

135 min.
  • Tytuł oryginalny La passion de Dodin Bouffant
  • Gatunek dramat
  • Reżyseria Anh Hung Tran
  • Kraj produkcji Francja
  • Rok produkcji 2023
  • Obsada Juliette Binoche, Benoît Magimel, Pierre Gagnaire
  • Nagrody MFF Cannes 2023 Nagroda dla Najlepszego Reżysera MFF San Sebastian 2023 Najlepszy film w sekcji Culinary Zinema
  • Bilet 20 zł norm. 18 zł ulg. 15 zł w poniedziałki
  • jęęzyk francuski, napisy polskie

Opis

Pełen emocji i francuskiego szyku, poetycko niespieszny film.

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz”, „Zapach zielonej papai”) udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności” (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.

Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette” nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!

DLACZEGO WARTO OBEJRZEĆ TEN FILM?
1.  Premierowo prezentowany w trakcie MFF w Cannes, które Tran opuścił z Nagrodą za Najlepszą Reżyserię.
2.  Powrót na duży ekran duetu wielokrotnie nagradzanych aktorów: Juliette Binoche (dwa Oscary dla Najlepszej Aktorki Drugoplanowej, za „Angielskiego pacjenta” i „Czekoladę”) i Benoît Magimela (Najlepszy Aktor Cannes 2001 za film „Pianistka”). Poprzedni raz wspólnie pojawili się w filmie w 1999 roku w „Dzieciach wieku”.
3.  Niezwykle apetyczny, rozsmakowany w dobrej kuchni film, który dołącza do kanonu najlepszych kulinarnych produkcji, na czele z „Ucztą Babette” i „Tampopo”.
4.  Przygotowany z najwyższą starannością i zamiłowaniem do kuchni film, w którym kulinarne stery pełnił znany francuski restaurator i szef kuchni Pierre Gagnaire.
GŁOSY PRASY :

Pełen smaku i emocji. Uderza do głowy niczym szampan.  Time Out
Łączy kulinarne cuda z poruszającą opowieścią o dojrzałej miłości.  The Hollywood Reporter
Przepiękny „gastromans”.  Variety
Juliette Binoche i Benoit Magimel tworzą apetyczny duet.  Screen International
Oczaruje cię bez końca.  Los Angeles Times
Jak program Roberta Makłowicza wyreżyserowany przez Erica Rohmera. Maciej Satora,  Filmweb
Niekończąca się ASMR-owa scena erotyczna.  Tran Anh Hung dokładnie wie o co biega w takim kinie.   Igor Kierkosz, Filmweb
Poczujesz smak i zapach każdego ujęcia.  The Telegraph
Film bliski perfekcji; czysty i syty jak rondelek klarowanego masła.  Michał Oleszczyk, Spoilermaster

 

 

W repertuarze


04 VIII 18:00